onsdag 20 augusti 2008

Fridfulla Jurmala

Besökte den gamla badorten Jurmala i Rigabukten tillsammans med min familj Rigapakten i förra veckan. Då Sverige fylldes av vädertårar erfor vi 32 km långa sandstränder utan ropande försäljare. Den långa stranden var helt okommersialiserad. Inte ens en het majskolv kunde man köpa (vilket manständigt hör på ukrainska badstränder), inte ens vatten eller glass i en kiosk. Går inte att sticka under stolen med att det var väldigt skönt att slippa.

Tog tåget in till Riga en dag. Letade upp ett tryckeri åt bror som ville göra business, och åt helt fantastikt god vitlöksmiddag. Servitören var personlig då han på ett jäkligt kul och naturligt sätt skämtade med oss och gjorde smånarr av oss. Hans proffessionalism när det gällde att ta beställning och servera var fullkomlig. Jag hade fått för mig att proffessionalism och personlighet var två skilda ting. Och ogillar när jag håller tillbaka min sköna personlighet vid vissa proffessionella situationer. Man behöver det inte! Fram med personligheten och ditt arbete blir fem ggr effektivare och roligare!

Maten lika underbart god som i Ukraina men kaffet mkt godare, vilket förstås var intressant. Lettiskan ett konstigt språk, men jag lärde mig säga paldies för tack, och labrit, labdien och labdakar som för att hälsa. Ryska och engelska funkade att använda med de flesta inom service // Blev förvånad över den höga standard i både infrastruktur, service, engelskkunskaper och renhet på gatorna. Kanske är denna höga standard centraliserad till Riga centrum och Jurmala badortsparadis, men den öppna mentaliteten kändes tydligt. Och kanske har EU spelat roll. De trakter vi besökte kändes rätt och slätt som ett ex soviet very lightversion. Jag startade inga djupa diskussioner om den lettiska själen med någon så jag vet inte så mycket egentligen. Men några bilder får ni här.

Jugend!

Det gamla sovjet-chabraket Pressnums, Lettlands största tryckeri. Här inne stötte vi på en svensk som jobbade som commercial director. Ån inne i Riga som får en att tänka "Fyrisån fast snäppet snyggare"
Himmel och hav, och en tall, stranden i Jurmala

Inga kommentarer: