onsdag 27 augusti 2008

En eloge till inst för framtidsforskning!

Dagens DN Debatt bjuder till skönläsning om brain gain resultat av global migration! I love it so much!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=820710

4 kommentarer:

Esko sa...

Kan du utveckla vad du tycker är så bra då? Är det bra att ditt hemland inom en snar framtid kommer att bebos av en majoritet människor som inte delar dina grundläggande värderingar? Att ex. ett av världens mer jäsmtällda länder kommer att befolkas av människor från länder som aldrig haft något 1968 och en svag jämställdhetsutveckling? Det kommer även bli ett avsevärt mindre sekulärt Sverige. Vilket år ska vi då förbjuda aborter och införa sedlighetspolis? Fundera ett steg längre och bemöt mina funderingar, det vore snällt.

Hanna sa...

Jag gillar Sverige rätt mycket, men känner föga respekt för den rasism och smygrasism som finns i vårt samhälle. Jag tycker att du kan fundera litegrann på dina utgångspunkter att svenskar är en homogen grupp och den att många som lämnar sina hemländer delar värderingar med sina regimer. Det kan ju finnas en anledning till att de söker sig bort, det kan finnas en anledning att de väljer Sverige. Eller så råkar de hamna i Sverige och är det så har vi bara att tacka och välkomna.

Jag tror att integration/utbyte av olika kulturer och idéer och livserfarenheter har potential att ge extremt positivt resultat. Det är genom diskussioner och samtal vi utvecklar våra åsikter. Vem är det intressantast egentligen att diskutera valfritt ämne med; din farmor, din genomsvenska granne eller någon från valfritt annat land? Du vill prata med människan från ett annat land men du vågar inte! Det är där problemet ligger. Den tråkiga rädslan.

Tycker du förresten att den jämställdheten du pratar om har stannat upp sedan det på 1960-talet började strömma in arbetskraft från andra länder?

Tänk nytt! Jag säger som Alice Bah:
"Du nya du fria du takhöga nord."

esko sa...

Jag begriper inte riktigt dina utgångspunkter heller för den delen. Nej, svenskar kanske inte är en helt homogen grupp. Finns det något folk som är det? Men, det finns väl ändå saker som svenskar har gemensamt? Eller förnekar du förekomsten av en svensk kultur? Är svenskar då unikt som det enda folket i världen utan egen kultur? Fråga en ukrainare, slovak eller vad du vill om det finns en ukrainsk/slovakisk kultur. Vad tror du svaret blir?

Jag håller inte med svenska regeringen om mycket- ändå tror jag att jag delar grundläggande värderingar med den. Och då menar jag grundläggande...
Vad jag aldrig förstått hos många människor som aldrig ser några som helst problem med invandring är deras nedlåtande syn på andra kulturer. Många i Sverige verkar nämligen tro att så fort någon invandrar till Sverige går personen igenom en slags "kulturell dusch" och får helt plötsligt västerländska värderingar över en natt (som om de per definition vore överlägsna). Om en inflyttad från ex. Egypten är van vid att betrakta lättklädda tjejer som horor varför skulle han helt plötsligt upphöra att göra det i Sverige? Att ett leende kan betyda helt olika saker i olika länder? I Norge har man kurser för invandrare från MÖ för att förklara den kvinnosyn som råder i Norge. I Sverige finns inget sådant. Det skulle ju vara ”rasistiskt” antagligen.
Finns kulturkrockar - eller är möten mellan kulturer per definition positiva? Kan du i så fall förklara upplevelser jag haft runt om i Europa på något annat vis än att det berodde på kulturskillnader?

Det finns så klart anledningar till att folk väljer Sverige:
1. Slänger du ditt pass innan du söker asyl kan du hitta på en ny identitet om du vill. (60 - 90% av asylsökande i Sverige slänger sitt pass eller har på något sätt blivit av med det vid inresan – samtidigt är det omöjligt att flyga utan pass och att ta sig in i EU – hur går det ihop om inte stackarn medvetet slängt passet?). Ingen kan därefter med säkerhet veta om du har skyddsbehov eller ej.
2. Sverige har ett bra rykte i många länder som landet där det delas ut pengar till folk för att göra ingenting.
Varför ska en person som tjänar 2000 kr på sitt jobb i hemlandet med kostnader som bara är något lägre än i Sverige inte vilja bo i Sverige - där myndigheterna alltid ordnar bostad till dig om du söker asyl och där du får bidrag. Jag kan mycket väl förstå folk som väljer att försöka ta sig till Sverige av ekonomiska skäl. Tror du inte att sådana finns? Då måste jag säga att inlevelseförmåga helt saknas. Får denne sedan inte asyl kan han ju alltid stanna som stackars "papperslös" och har då gratis sjukvård livet ut enligt nya regler. Som illegal svartjobbare i Sverige har han det förmodligen bättre än i hemlandet ändå. Och sen kommer en flyktingamnesti lite då och då och vips är han helt legalt kvar i Sverige och helt inne i systemet....
Självklart finns det människor som verkligen behöver skydd, jag ville bara framföra argument för att jag tvivlar på att varenda en som söker sig till Sverige är verkliga flyktingar.
Nu sitter du och tänker - vilket svin, vilken rasist! Kan bara svara att du inte vet ett dugg om mig.

Varför försökte jag då försvara afrikanska studenter mot ryska högerextremister en natt?
Varför umgås jag just nu bara med folk som knappt kan ett ord svenska? Känns som om du bjöd på lite förutfattade meningar i ditt svar.
Jag bor i Ryssland och pratar ryska med alla här trots att jag sammantaget tillbringat mindre än ett år i landet. Jag betraktar mig inte som någon fjantig ”expat” som spottar på den ryska kulturen genom att vägra lära sig språket och gå runt i Moskva och prata engelska med alla. Jag ser mig som en invandrare i Ryssland (om än ev. tillfällig). Jag ställer samma krav på mig själv som jag vill ställa på invandrare i Sverige. När jag är hemma i Sverige blir jag förbannad varje gång jag möter en invandrare som bott där i x antal år men ändå pratar erbarmlig svenska. (Har fö bott i fler länder än Ryssland och sett mig som invandrare där också).

Du vill för alltid förändra Sveriges befolkningssammansättning enbart pga att du tycker att det är intressantare att diskutera med utlänningar? Intressant argument. Förvisso kan det delvis stämma, men samtidigt finns det ex. inte många utomlands som förstår ironi eller svensk humor och det blir så lätt missförstånd. Vad lätt livet skulle vara om alla förstod varandra 100 %. Jag jobbar på en multikulturell arbetsplats – tro mig jag vet. Fö enda svensken på min avdelning.

”Du vill prata med människan från ett annat land men du vågar inte! Det är där problemet ligger. Den tråkiga rädslan.”
Vad i helvete menar du? Är jag rädd för ryssarna som jag umgås med och jobbar med? Är jag rädd för mina franska och tyska vänner? Bits min polske polare? För övrigt skulle jag mycket hellre med prata med min bortgångna farmor än de flesta på vår jord. Har inga svenska grannar.

”Tycker du förresten att den jämställdheten du pratar om har stannat upp sedan det på 1960-talet började strömma in arbetskraft från andra länder?”
Arbetskraftinvandringen kom till stor del från Finland – ett på alla sätt och vis närstående land, kulturellt osv. I övrigt från länder som Jugoslavien, inte helt olika oss. Varför skulle det nämnvärt påverka Sverige då det dessutom var fråga om relativt begränsad invandring och det från likartade länder? Jag har inget emot lite invandring, från säg Holland….
Du har inte tänkt på att vi de senaste 20 åren är på väg att få ett kluvet samhälle? Vi har de hyfsat jämställda svenskarna och så folk som sitter ute i förorten och importerar minderåriga flickor eller kusiner från Kurdistan till giftermål? Tror du att de är exakt lika jämställda som vilken Svensson som helst? Tror inte mina gamla klasskompisar från Palestina håller med dig i så fall. Med dem går det alltid att diskutera, men kanske har du för mycket ideologiska skygglappar för att vara beredd att ompröva något av dina ”ultimata godhetsställningstaganden”. Vet du vad – du verkar vara en typisk svensk lutheran (oavsett om du är troende eller ej). Alla talar sanning och är genomgoda – eller hur? Så typisk svensk du är. Slå upp ex. Taqiya på Wikipedia så kanske du får en tankeställare.

Det blev ett långt svar, ursäkta. Tror inte jag fått dig att tänka om på nåt vis, men jag blev bara irriterad att du verkade döma ut mig som någon Svenne Banan i Töreboda som ungefär aldrig sett en afrikan mer än på TV. Svara gärna.

Förresten vi tar en konkret fråga: Är du för eller emot legalisering av halalslakt i Sverige?

Hanna sa...

Hej esko!

Jag heter Hanna, vad heter du? Jag visste inte mycket om dig, fick för mig att du var en svenne banan.

När jag tänker ”peace love and harmony” så brukar jag försöka hålla fast vid den tanken, för jag gillar den! Ja, alla är genomgoda!
Kulturer utvecklas och jag tycker inte att vår nationalstats gränser ska sätta ramarna för vilken riktning kulturen ska gå. Jag trivs i Sverige, gillar Tårtan och alla postmaterialistiska värderingar (jämlikhet, hälsa, hållbar utveckling) som ligger som utgångspunkter för många diskussioner. Men jag gillar också Sverige för att det är ett mångkulturellt samhälle, med alla dess styrkor. Rasism är utbrett i Ukraina, men än mer i Ryssland vad jag förstått. En eloge till dig att du räddade utsatta häromdagen.

Du räknar upp ryktet om kassakon Sverige utomlands, och tycker inte vi ska vara för blåögda? Jag tvivlar inte på att dessa rykten finns. Men även om dessa människor skulle veta att det var än enklare att flytta till Sverige så tror jag att enbart ekonomiska faktorer har svårt att motivera en uppbrytning med hemlandet när det verkligen gäller. Mycket är nog bara snack. Men för mig spelar det ingen roll om folk kommer hit av ekonomiska skäl (ja det är klart att de finns!) eller av humanitära skäl – skitkul att vi blir fler i Sverige!

Jag tror dock inte att ett nämnvärt antal kommer hit för att utnyttja bidrag utan att vilja att jobba. Är det bara lutheraner som vill jobba menar du? Det tror inte jag. Att som papperslös tjäna några tusingar mer än man gör i sitt hemland är kanske nöjsamt ett tag, men någon slags säkerhet vill man ha. Många papperslösa får inte den lön de blivit lovade eller ser helt uteblivna löner och blabla. Inte så kul kanske.

Jag tyckte det var kul av mig och komma på argumentet ”intressantast diskussionspartners”, men när du säger det så skulle jag också gärna prata med min sedan länge bortgångna farmor.

Att invandrare i Sverige inte kan svenska… kan dels ha att göra med att svenskar gärna talar engelska, eller att man har svårt att få svenska kompisar (svenne banan vågar inte prata med en) eller att man har svårt att få ett jobb.
Halalslakt utan bedövning tycker jag inte verkar så bra. Fast jag tycker ju inte att slakta djur för att äta dem är bra hur slakten än går tillväga.

Diskussionen om halalslakt är ett jäkligt bra exempel på hur vi lär oss om andra kulturer och så kanske funderar ett extra slag kring vår praxis av mänskliga och djuriska rättigheter. Med mer kunskap om alla kulturer och vetenskaper fattar vi mer övervägda beslut, yes! Democracy All Included!