tisdag 9 september 2008

Tillbaka till paradiset

Kvinnan i sätet framför mig på flygplanet ner till Kiev i söndags vänder sig till mig och säger "tack gode gud för att jag äntligen lämnar detta land!" Det är med extrem upprördhet hon anklagar svensk media för att syssla med skoningslös propaganda (sydossetienkonflikten). Det var sista gången hon var i Sverige, det var hon då säker på. Hualiga. En hel månad hade hon varit där, alldeles för länge.

När vi landat på Borispol fick vi vänta nästan en halvtimme på bagaget. Tid att snacka mer: "I Sverige bor killar och tjejer ihop även fast de inte är gifta! Och folk pluggar inte och de gifter sig inte. De gör bara som de vill hela tiden. I Ukraina säger vi att allt har sin tid. Man döper sig, man utbildar sig, man gifter sig, allt i tid. Det är ju naturens gång!! Vad skulle hända om vintern skulle komma efter våren? Kaos! Totalt kaos!" Så kom bagaget. Min reskompanjons väska var öppen för alla att beskåda hennes packning. Min väska var stängd men här kan man snacka om kaos, när jag öppnade den. Men hade de hittat något intressant månntro? Jaha! En zendium tandkräm - finns på apoteket! Men inte kvar i resväskan.

Apotekets produkter kanske skulle göra succe i Ukraina. När jag säger det så hör jag hur rätt det låter. Här älskar man apotek. I varje kvarter finns minns ett. Men fortfarande ett sug för mer mer mer!

Reskompanjonen var uppåt 60 år, en riktig babushka. Nu skulle hon hänga några dagar hos sonen i Kiev för att sedan dra vidare hem till fina Harkov.

Jag åkte hem till kollektivet på Podol. Här spelas mycket musik! Även på balkongen. Ibland kan man t.o.m. få höra det nya oerhört fantastiska bandet Kontraktova, som, tro't eller ej, har starka ukrainska rötter! Hittils har man inga ukrainska texter men det sägs att de hitsen är på väg de me!

http://www.myspace.com/kontraktova

Check it out now or live your life wondering

Inga kommentarer: