Jag vill tacka Hanna och Anna-Maria, erfarna bloggare från regionen för möjligheten att få delta på den här grannskapsbloggen! Jag skriver på min uppsats om Nordiska Ministerrådets verksamhet i Ryssland och den handlar just om det här: varför är det viktigt att vara grannar? Därför tänkte jag att jag skulle börja att skriva lite om det.
Tanken var alltså att de nordiska länderna redan har jättemycket gemensamt: historiskt, kulturellt, språkligt, de är rätt små länder som ofta känns lite perifera i förhållande till resten av Europa, you name it. Basically, de är grannländer. Så det är lika bra att de samarbetar!
Även om man alltså inte samarbetar vad gäller utrikespolitik har Nordiska Råpdet & Ministerrådet en internationell strategi. Redan innan Sovjetunionens upplösning öppnade man nordiska informationskontor i de baltiska länderna. Under 1990-talet låg också den huvudsakliga fokusen på just Estland, Lettland och Litauen. Sen började man titta lite längre, på hela Östersjöregionen och särskilt på det enda riktigt stora landet där: Ryssland. 1995 öppnades så ett informationskontor i St Petersburg. Nu finns det ett i Kaliningrad med.
Efter att de baltiska länderna 2004 blev medlemmar i EU har man också börjat rikta allt mer av koncentrationen just på Ryssland. Nu går faktiskt 20% av det nordiska samarbetets budget till projekt just i Ryssland! Det är projekt som täcker alla möjliga områden. En massa utbyten finansieras: mellan universitet, lokala/regionalpolitiker, tjänstemän, småföretagare, NGOs, konstnärer. En hel del kulturprojekt ordnas här: nordisk mat och nordisk design presenteras. En del pengar går till miljöprojekt, typ rena vattnet. Och så stödjer man olika sociala projekt, t.ex. för handikappade barn, jämställdhetsfrämjande projekt, mot trafficking, droger och social ohälsa. Vitryssland får också vara med på ett hörn: bl.a. är Nordiska Ministerrådet en av huvudsponsorerna till det vitryska exiluniversitetet EHU i Vilnius.
Jag tycker ju att det är lite intressant det här att det nordiska samarbetet, som inte ska ha med utrikespolitik att göra, ändå uppenbarligen lägger så mycket på att finnas med internationellt. Och varför just grannländerna? Varför just Ryssland?
Det hänger ihop med lite andra frågor, som berör hela det nordiska samarbetets existens. Varför är det så viktigt att prata om en nordisk region, känns inte det lite old? Är det inte EU som gäller nu för tiden - är det fortfarande relevant med en nordiskt samarbete när nästan alla är med i EU? Något som ofta brukar påpekas är att de flesta i Norden inte ens känner till att det finns nåt nordiskt samarbete. Däremot känner de flesta till EU.
Kort sammanfattat kan man säga att det finns en idé om att nu när EU är så stort och Ryssland också är jättestort och så fort EU och Ryssland pratar med varandra så blir det per automatik jobbig stämning och lite såhär vem är bättre egentligen. Och då tänker man sig att Norden ska vara en lite mer neutral plattform för samarbete: här uppe i norra Europa kan man faktiskt prata med Ryssland om gemensamma lösningar på gemensamma problem istället. Norden kan alltså vara den snälla och hjälpsamma grannen som Ryssland kan vara kompisar med på lite mer lika villkor. Och eftersom det ändå inte berör känsligheter som säkerhet och utrikespolitik är det ju bara att samarbeta på. Och då kan hela Europa se att yes, Norden är minsann en region som har nåt speciellt – de kan prata med Ryssland!
Men är det så enkelt då? Är det lättare att prata med någon bara för att de är grannar? Vad tror ni om det?
Läs mer om Norden här
Deras internationella samarbete här
Nordens kontor i St Petersburg här